Uh!! Follow me?

Thursday, August 14, 2008

aku tengah sedih...

ya allah...
baru sebesar ini ujian yang KAU berikan
aku sudah mula menunjukkan bibit2 putus asa
astarafirullah...

Ar-Rahman Ar-Rahim
lahaulawalakuwata'illabillah

begini ceritanya
dari ahad, 10.08.08 cik abe ku telah ke sepang menghadiri kursus. kursus ni memang dia nakkk sgt2, aku pun x paham mengapa dia tu beriya sangat, obses ngan kursus ni hingga aku suruh tangguh tahun depan langsung dia x layan. bukan apa... bukan suka2 aku suruh tangguh aku kait kan dengan keadaan sekarang dengan situasi saat ini dalam masa aku masih menyesuaikan diri dengan keadaan sekarang. terpaksa uruskan aniq dan akid seorang diri, baru masuk kerja lak. banyak lagi kerja2 aku yang tertangguh yang aku kena cover. dalam kelam kabut macam ni, suka je dia nak tinggalkan aku. 3 minggu lak tu kursusnya (hari minggu - cuti la). yang lebih buat aku rasa keciwa sangat. dia x mau balik umah, walhal jarak umah ngan sepang hanya memerlukan perjalanan selama 30 minit sahaja. dengan pengalaman dia yang dah memandu berbelas tahun agaknya. alahai apa la sangat perjalanan yang sekejepan itu. pun dia x mau balik. tinggal aku keseorangan kelam kelibut uruskan segala benda. tiap pagi terpaksa angkut anak2 ke rumah pengasuh, berpeluh2 lencun baju aku. bergegas ke office pulak, yang dah tahu sure sendat otak aku sebab terrrlalu banyak menda yang menunggu. yang sah2 jugak x der orang lain yang boleh bantu, hanya aku dan aku saja yang terpaksa memerah otak. balik umah lak, sekali lagi mengangkut anak2 balik. nasib x payah masak, sebab hanya aku ngan aniq je makan, jadi order tapau aje la. tapi ngan keadaan aniq yang buat perangai sebab dia demam lagi, akid lak macam biasa lah, macam2 x kena (tapi dah banyak berubah dari dulu, alhamdulillah). akid menangis, aniq wat drama, nangis jugak, udah akid x leh tidur. aniq makin galak lak ngamuknya sebab for sure aku akan tumpu pujuk adiknya dulu la. sesambil pujuk dia jugak sikit2, sesambil selang marah2 jugak (ikut hati nak je tempeleng kasi diam huh!). tapi kalo tempeleng a.k.a lempang kompom makin menjadi2 nanti, nak tak nak terpaksaaaa la jugak buat2 tabah dan menebalkan tahap kesabaran aku ni. bila masing2 diam. sebab satu tangan pangku adiknya (menyusu badan) satu tangan gosok belakang abangnya (ajaran daddy dia yang benar2 menyusahkan aku di saat 'genting' macam ni). bila diaorang dah tido... aku pun... uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa melepaskan ketensenan! dan hasilnya
*
*
*

ya allah...
manjakah aku? atau phyco kah aku?

terus call mak...
makkkk kenapa saya x setabah mak? ya allah...
sekarang saya faham, betapa susahnya mak menjaga kami adik beradik
baru ada dua anak saya dah macam ni
kalau lah lebih ramai.. makkkkkkkkkk
(mak pun turut menemai aku yang duk teresak2,
bila keadaan dah reda, mak menasihatkan macam2
cara nasihat tu nada macam bebel la jugak hehe
tapi x kisah la, at least aku lega selepas bersembang dengan mak
terima kasih mak)

dan, abang, balik lah abang, temankan na
tak minta abang bangun malam bila akid terjaga,
tak perlu abang buat susu aniq masa pukul 5 pagi tu
tak perlu abang susah2 buat apa2 pun
cukup sekadar abang ada di rumah
dekat dengan na, anak2
please!!!!
(melampaukah permintaan ini???!!!!!)

10 comments:

hanis said...

omg. kesiannyee awak. cannot imagine kalau saya di tempat awak. so sorry to hear that. Pray to Allah, He will listen. InsyaAllah. Lembut kan la hati suami awk. ;)

Saya harap awak byk2 bersabar k.

ains said...

alahai sian na... sabo la na yer.... dugaan woo..

ummi balqis said...

sy faham cemane awak rasa... kdg2,kita bukannya nak dia tolong sgt kan? cukupla dia ada ngn kita.. tp pd sy, awak doa byk2 pada Allah.. sbb soal hati n perasaan, hanya Allah yg boleh tolong kita.. =)

Insya'Allah =)

mamaREDZHA said...

sian hg meq... sedih aku dgr.. x dpt bygkn... mcmne nk meguruskan kehidupan seharian sendirian...aku ngn oJa sorg pn kdg2 x smpt mandi, kn tgu dia tido dlu...tu pn weekend jer...

Bru je smlam citer kt baien...dia pn cian + dpt byngkn kekalutan hg.. suruh aku p teman hg or hg mai dok umah kami... tp lg la haru pg nk mengangkut ank anto umah pengasuh laks?? huhuuh... siannya.. camne yer.. aduss!!

miezrina said...

thank you so MUCH (memang saya maksudkan BANYAK ye kawan2)
lega hati ada yang sudi mendengar

ntah la.... perit sgt rasa.. baru 4 hari tu.... adehai...
hari ni balik la dia.. sbb weken x der kelas. dan kami akan blk ke kuantan. aku nak lelepak ngan adik badikku... aku nak release tensen ni!
ya allah lg 2 minggu (10hari) to go.. harap sgt suamiku tukar plan... utk balik umah every day
harap sgt dia memahami..
~amin~

mamaREDZHA said...

sian hg... byk kan brsabar.. ujian sumer tu.. mungkin ada hikmah..utk hg jd mammy yg lebih matang...

sedih sgt... sure letih, balik keja jaga ank, mlm bgun lg, pagi nk pegi keja laks...

klu aku dh x mampu tu rasanya... hg mmg tabah le aku tgk... mcm2 dugaan hg dh berjaya rempuh sblm ni, malah ada lg teruk dr nie... so aku rasa hg sure boleh pnya!! cayokk!!

miezrina said...

thanks chik.... hg la kawan sejati... bawa la aku jenjln soping chik... release tensen weh... jom aaa.. heheheh..

sesungguhnya aku sudah lega sekarang... lapang dada weiii...

thankssss all.... sgt2 menghargai komen2 anda... thanks!

atty's said...

sabar ye na,
harap mie berubah hati utk ulang ari2..sbb mmg tak jauh sgt..insyallah terbuka pintu hati dia nanti

Wanita Anggun said...

na,akak pon sedey baca na...
dan akak paham keadaan na time tu..

kalo akak bdk2 ni kecik lg, asben lak outstation sminggu, time anak2 nangis pastu wat perangai,akak pon join nangis skali...

tu pon anak2 akak tk rapat mcm na.. kalo rapat tktaula camne...

mmg ikutkan kudrat tk larat.. tp kene kuatkn semangat jugak kan...

na discuss baik2 ngn abe tu...
biar dia paham situasi..sbb kursus tu dekat jek, lainla jauh beratus2 batu tu mmg tkleh elakla kn..

sabar na ye...sabar byk2..mudah2an na diberi kekuatan & smangat utk mghadapinya..

miezrina said...

tima kasih k'ty n kak nurul..

ye la... na ni tgh nak bljr adapt menda ni... belum bersedia lg... minda n fizikal masih lemah ni...

doakan na blh sekuat anda semua... amin