Uh!! Follow me?

Friday, January 8, 2010

Jika sudah tertulis

Maaf jika entry ini mengganggu emosi sesiapa sahaja
Mahu dikongsikan di blog ini
Satu kemalangan agak ngeri berlaku depan mata aku
Jam 11.15 pg tadi, aku ada urusan di sek 2, shah alam. Bila keluar dari sek 2, abe melalui jalan dlm area perumahan, dan jln itu membawa kami ke jln utama dari pkns ke bulatan sek 2, btl2 dpn wet world. Sdg asik bersembang mata kami melihat sebiji tayar terpelanting dr sebuah van yg sedang berpusing 180 darjah di udara, kemudian terlihat sebatang tubuh wanita tercampak ke atas jalan "yaaaa allah!" Jerit aku, mmg amat ngeri detik itu. Tiba2 abe cakap "mati dah akak tu, mati dah" astarafirullah... Aku mmg terkedu. Cpt2 aku minta abe park kete kat dpn skit, gesa dia keluar membantu, terkejut gila bila kami dpti ia merupakan kemalangan yg melibatkan 2 buah kenderaan, mata aku dan mata abe, mmg x sempat tgk kereta blm yg merempuh van itu, laju betul kereta tu. Terkocoh2 5 org remaja, 2 lelaki dan 3 perempuan keluar dr kereta tersebut. Seorg penumpang perempuan terpaksa di papah, mungkin terkehel pinggang ke hapa. Yang budak lelaki sorang tu, pemandu, keluar je dr kete, terus berlari meluru ke arah makcik tu, ya allah mmg mcm drama tp real sgt2, mmg menangis gigil, trauma giler. Aku ajar makcik tu mengucap... Selawat kat dia byk2, kecederaan yg di alami tu teruk sgt2, tempurung kepala blh kiri dia terkopak, siap nmpk otak, darah mengalir deras.... Ya allah ikut kan ngeri tu mmg aku x blh bertahan kat situ, tp demi meringankan kesakitan dia, aku kuatkan hati, sampai la ada makcik yg mcm alim2 skit, dtg tarik tudung dia sbb tudung tu dah menutupi muka, risau lemas lak kan, aku mmg x berani nak sentuh, blh rapat n duduk kat sisi dia pun dah kira hebat sgt la tu kan. Aku cuba redakan bdk lelaki tu kejap, lps tu g tgk bdk pompuan yg x leh gerak tu plak, rasanya tulang betis dia retak kot, sbb nak pegang peha pun x leh, jerit2 sakit, dlm 30 min, ambulan pertama sampai, then tiba2 anak2 makcik tu berlari2 dari arah perumahan, meraung2 menggelupur nak peluk mak dia kot kan, tp peg yg merawat tu x bg sbb dia tgh balut luka kat kepala tu. Suami mangsa, terkaku, berdiri je memerhati tubuh isteri di atas jalan, pucat lesi muka dia, mmg terkejut la kan. Then slps 1 jam kejadian baru ambulans kedua tiba, amik bdk pompuan tu plak. Selesai semua tu baru aku beredar. Sms bersama mereka aku sempat la interview serba sedikit perihal kejadian, dan menurut cerita bdk2 uitm jurusan undang2 ni, pemandu mereka tu mmg speed habis, diaorg blh tgk jelas, makcik tu terkejut dan menekan break bila tiba2 kereta mereka muncul, makcik tu mmg tahu dia x sempat nak masuk simpang tu, sbb kereta mereka sgt2 laju, dan pemandu mereka terpaksa juga rempuh van makcik tu, mmg x sempat break dan x blh mengelak, kalo elak dlm speed yg mcm tu, mereka mungkin akan teruk, sbb sblh kiri jln tu ada divider dan pokok2. Bila rempuh dgn laju, van tu terpusing dan berpaling arah, cermin semua pecah dan makcik tu tercampak keluar dr van. No wonder la kami x sempat nampak kereta blm tu, sangka kami tayar van tu pecah ke hapa kan. Hermmm.... Dasyat betul. Dlm pd tu aku bersyukur la, tuhan masih sygkan aku n abe, sbb kalo takdirnya kami tiba 2 saat awal di tempat kejadian, mungkin kami la salah satu mangsa kejadian, nauzibillah, mintak di jauhkan.... Semoga semua yg terlibat selamat terutamanya makcik tu, dan bdk perempuan tu.... Amin ya rabbal'alamin

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

8 comments:

Fauzieah said...

ngerinya..berani nyer ko na..pegi tengok dekat2..kalo aku mau pitam kat situ jugak..aku nih mmg lemah semangat skek nak tgk2 darah nih..mau aku plak yg pengsan kat situ kang..makcik tu sempat dibawa ke hospital kiranya ehh..harap panjang umur lagi la diorg yer..eii..mintak dijauhkan la dari kita kejadian2 camni..tu laa..kdg2 org yg tak bersalah jadik mangsa..

leadleedeea said...

Ya Allah..Astagfirullah hal azim..mmg ngeri..sumpah saya nangis tgk gambar yg first tu..kalau saya, saya da tatau nak buat ape..mesti saya jadik blur..

neezareef said...

Ya Allah na...ngeri sadis...kuat jugak smgt ko wpn nk duduk dekat...msti bau darah semer ade...

deena awanis said...

nauzubillah...

miezrina said...

Zie, herm... Alhamdulillah la skang ni pun x rasa apa2 pun aku, x der la teringat2 ke hapa2.. Mungkin aku utusan bg mengurang kesakitan dia kot... So aku jd kuat pun sbb allah dah aturkan segalanya... Dan makcik tu x faint... Alhamdulillah

Lead... Mungkin kalo org lain yg tiba dulu, sy juga blur, tp sy yg pertama, kalo sy x dekati mangsa, mungkin mangsa akan terasa dia sudah berada di dunia lain, mungkin pengsan

Za.... Alhamdulillah, sedikit bau pun x menerjah hidung aku.... Alhamdulillah. Maka selera mkn tgh hari adalah spt sediakala jg... Alhamdulillah

Semoga tdk berlaku kpd ahli keluarga terdekat kita....

Doa la mereka semua mangsa di sini, selamat hendaknya

atty's said...

alhamdulillah takde apa na ngn mie..
takut dgr accident2 nie .fobia .

Gieyana said...

astaga...ko mmg berani giler..br jer aku buat entry psl excident kt blog aku..ko nyer lg dasat..depan mata tue..huhu

minta2 makcik tue x der apa2 kan..

miezrina said...

alhamdulillah... update terkini dr jiran makcik tu (kawan aku), makcik ani (nama dia) selamat dan kini masih di rawat di icu hosp klang... sama2 doakan ye