Uh!! Follow me?

Monday, July 28, 2008

aduhai.. inikah yg di namakan permulaan

wahahha kelakar je title entry kali ni
cam seyes je bunyinya hikhikhik
sbenarnya.. title tu masih berkait ngan proses
memberi susu ibu secara ekslusif utk akid


pd hari jumaat yg lps
aku sempat melepak di rumah pengasuh
semata2 utk menanyakan psl ebm tu segala
dan
jeng jeng jeng
ahaks.. sggh ku teruja sbb pengasuh anakku itu
setuju... dan ckp O.K
kalo ada susunya..
akak bg je nnt


kehkehkeh
btl la.. malu bertanya sesat jalan yek..
kalo ku tau dr dulu lg ku tny huakhuakhuak
sbenarnya ms anak fes dulu
bknnya segan sampai x tertny
adeh pengakuan ikhlas ni heheh
sbenarnya kan
mummy aniq ni ada terlbh malas skit ms tu
skit je bkn byk pun
mls utk pam susu
sbb sakit yg x dpt di tanggung
kesan dr slh guna alat mengepam
almaklum la amatur
tambah2 lak x der petunjuk
dan x pnh nak cr info (malas lagiii)
kesudahannya
hanya fully bf pd waktu ptg hingga ke keesokan hrnya aje...
dr kul 6 ptg mcm tu
dan alhamdulillah
sempat bf aniq selama
kurang lbh 1 thn 5 bln
hermmm harus berbangga jugak
kiranya lama jg tu kan

al kisah setlh dpt akid ni lak
ms pegnen ri tu...
aku suka jelajah blog2
suka btl browse sana sini
x der keje la katakan


dr blog kak emma a.k.a mama ryan
(alahai x pande lak nak link2.. nnt la bljr)
klik sana klik sini klik klik
sehr suntuk itu je kejenya
lbh kurang hampir 80% dr blog yg ku jelajah
ibu bekerja berjaya menyusu anak scr ekslusif
then lps tu br terpk..
mengapa aku tidak...??
mengapa byk alasan??
ada jugak sedikit kesal ms tu
lps tu terus tanam azam
tp tanam pun x der la sampai tekad atau nekad
kiranya sekadar
'apa la slhnya kalo aku mencuba.. kalo x kali ni bila lg??'
wah!!! sggh la bersemangat ms tu kan
hehhe
+++++DAN+++++
inilah permulaannya
persediaan??
ms dlm pantang ada bc psl bekas utk menyimpan ebm
dr blog kak emma a.k.a mama ryan jugak
hermmm di sbbkan ku menggunakan botol susu MAM
yang agak membazir gak kalo ku spend terlalu byk duit gaji aku kat situ
hahahhaha... sggh la x logik utk beli let say 15 botol
semata nak nyimpan ebm kan
so ms tu x jd beli
igt nak g anakku lak
tgk botol2 biasa kan huhuhu
lbh jimat dan logik rsnya
hahah (kedekut kah aku??)
then bila sampai di kaunter
ada lak promo pam jenama SPECTRA
biasa la bila dah dlm smngt mcm ni
benda2 berkaitan atau sewaktu dengannya amatlah
menarik mata hatiku kehkehkeh
tgh duk belek2 tu ku ternmpk
kotak bertulis
'breastmilk storage bottle'
ada 5 botol di dlmnya
harga... alamak terlupa sudah hehehe
rsnya dlm RM69 kot
(nnt check blk yea.. i lupalah ahaks!)
ku jd lupa tu sbb tetiba mata ni tertangkap
satu lg kotak comel di sblhnya
tertulis
'breastmilk storage bag'
uhuiiiii... sesuatu yg ku rs
aiiihhh x leh jd
teruja nak beli nih
harganya RM45 = 25 pcs
mahal jugak kan..
tp dah teruja
ter membazir lak seketika
ini la menda alahnya

ada beg plastik ni... bersama clip

ini instruction 'how to use'

  1. potong bhgn atas plastik (sbb plastik ni x dak lubang kehkehkeh.. maybe hygienic purpose)
  2. sambungkan pd alat pengepam, dan terus mengepam (brand spectra ni mmg dah di cipta utk terus di sambung sama ada ke botol atau bag ni kot)
  3. setelah selesai, keluarkan dr alat itu, lipat dan pasangkan klip yg tlh di sediakan

(tlh di alih bahasa ye...!!!! mungkin agak kelam kabut la skit penggunaan tatabahasanya... tp belasah je lah ye... janji bahagia :P)

tp apa yg ku buat (sbb ku pakai brand MAM)

  1. pam susu sebnyk yg aku mampu producekan (hahahaha)
  2. potong bhgn atas beg plastik spectra
  3. tuangkan susu yg tlh berjaya di kumpul ke dlm plastik tersebut
  4. pasangkan klipnya elok-elok
  5. tulis data yg berkenaan spt tarikh dan masa di ruang yg tlh di sediakan, kemudian simpan di dlm peti es

taraaaaaa..... menarik bukan

setlh di amati btl2.. rnsya beg ni sesuai utk penyimpanan stok sebln atau lbh

memandangkan blh menjimatkan ruang

dan mungkin ibu2 leh menyimpan sehingga 100 beg dlm peti es masing2

tanpa mengganggu ruang menyejuk beku ayam, ikan atau daging hahahha

o.k la sudah2 la tu

pjg lebo ku membebel ni haaa

apa2 pun... aku sgt berhrp

usaha pertama ku ini akan membuahkan hasil

jeles sbenarnya dgn ibu2 yg tlh berjaya dan masih terus menyusu anak mereka

walau pun bergelar ibu berkerjaya

waduh2

*************************

apahal lak tetiba jd double spacing nih.... ish mlsnya nak godeh2.... lantak la ko!! chow!!

5 comments:

precious innocent said...
This comment has been removed by the author.
precious innocent said...

isk ina nie.. mane la akak pandai sgt... setakat adooo je.. he he..

lgpun ilmu yg ada nie, kalau x dikongsi, mcm mana nak 'beranak' ilmu tu kan?? (errr apekah-bak kata mama

kalau nak cut cost, ina boleh je beli container yg org dok isi dadih tu.. akak pun memula nak beli yg tu. tp bila pikir2 balik, mcm lg costly. so akak akan beli balik storage bottle tu.. errr.. sila la buat calculation sdirik yek..

ape2 pun ikut keselesaan kita.. nak simpan mcm mana pun x kisah.. janji betul cara penyimpanan tu...

cuba2 la jelajah blog2 dlm listing akak tu, almost semuanya bf mum.. kalau ada ape2 soalan, boleh jugak rujuk blog mysuperchild.. hu hu

-mama emma-

atty's said...

syabas na..teruskan usaha mu
bila le nak gi tgk akid nie..
mama malam ade ke umah..hehehhehe

miezrina said...

kak emma; ye lah.. mahallll... ihiks... sj je termembazir sekejap... dan nak abis guna pun haaa... ada lg dlm 13 pcs gaknya heheheh

sggh meriah susuku ahaks.. thanks all

kty; bebila la kty... free je dtg la... ku senantiasa ada walaupun weken insya'allah

viruspadu said...

bagussssss

elok bg anak susu ibu ni kan

saya tak dpt, habis je pantang, dah tak bg dah huhuhuh